I sommar lever Stora torget upp

11 juni 2024
Kommun och politik Uppleva och göra Hållbar utveckling - Agenda 2030

Med start i juli erbjuds allt från mat, loppis och utomhusbio till handel, kultur, ungdomshäng och barnaktiviteter på Stora torget i centrala Nyköping. Aktiviteterna ingår i satsningen Levande torg.

Under hela sommaren, från juni till september, arrangeras kreativa och kulturella upplevelser i samverkan mellan det lokala näringslivet, föreningar och Nyköpings kommun. Alla aktiviteter har fri entré.

- Syftet med Levande torg är att skapa en plats där Nyköpingsbor och besökare kan umgås på ett enkelt sätt. Stora torget blir en plats för skönt häng för alla, ökad handel, mat och aktiviteter för barn och ungdomar som inbjuder till kreativitet, säger Monika Peña Calderon, projektledare på Näringslivsenheten i Nyköpings kommun.

 

Maria Gripes värld invigs 17 juni

Invigningen av sommarens alla aktiviteter sker måndag 17 juni intill Rådhuset på Stora torget då Maria Gripes värld presenteras i en utomhusversion. Rådhuset öppnas upp med spännande verksamheter och utställning i juli. I Maria Gripes värld kan barn och andra nyfikna bli en del av Nyköpingsförfattarens magiska universum. 

- I Maria Gripes värld erbjuder vi glasmålning och barn upp till 8 år kan lösa glasblåsarens spännande mysterier. I Rådhuset kommer vi bland annat ha en utställning där man får lära känna Marie Gripes värld mer, säger Birgit Båvner, styrelseordförande i NYSAM, som samordnar och driver aktiviteterna i Rådhuset.

Läs mer om Maria Gripes värld.

För familjer erbjuds även konstnärsledda aktiviteter i regi av Barnkulturcentrum, som flyttar Öppen skaparverkstad till Stora Torget på måndagar under sju veckor. 

 

Ungdomstorg

Stora torget att bli Ungdomstorg. Arrangör är Ung Arena och deras aktiviteter hittas snabbast på deras Instagram-konto

 

Lokal handel och mat

Två containrar har köpts in av kommunen och där erbjuds plats till lokal handel och mat. Vilka aktörer som är aktuella i sommar är inte klart i skrivande stund.

- Vi har erbjudit möjligheten till aktörerna inom lokal handel och restaurang i Nyköpings kommun. Tillsammans med de aktörer som redan har foodtrucks på Stora torget ser vi att det blir en härlig mix av mat som erbjuds i sommar, säger Monika Peña Calderon. 

Det arrangeras även utomhusbio där du tar med dig egen stol och så blir det loppis på söndagar. Mer information om arrangemangen publiceras i Nyköpingsguiden och sprids via sociala medier. 

 

Bakgrund

Syftet med satsningen Levande torg är att skapa förutsättningar för att stadskärnans torg ska bli naturliga, levande och välkomnande mötesplatser för alla Nyköpingsbor och besökare. Satsningen präglas av inkludering och attraktivitet främst inom besöksnäringen, centrumhandeln samt hotell- och restaurangbranschen. Satsningen ska också främja och öka samverkan mellan olika aktörer. Beslut om satsningen fattades av kommunstyrelsen i april 2024. Projektet drivs av Näringslivsenheten, Nyköpings kommun.