Gästhamnen får ny entreprenör säsongen 2024

7 mars 2024
Kommun och politik Uppleva och göra

Nyköpings gästhamn är redo för sommaren och båtlivet 2024. En ny entreprenör är snart på plats för att gästande båtar ska få service och ett bra välkomnande till Nyköping.

– Det känns väldigt bra att ha Gunnar Granqvist och GMG konsult klar för det här uppdraget. Gunnar har ett genuint engagemang både för gästhamnen och Nyköping som ort, vilket bäddar för att vi ska få det uppsving vi behöver för båtlivet i vår fantastiska hamn, säger Marcus Pehrsson (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Kafé kommer på plats

GMG konsult anlitas för en säsong eftersom hamnen är under utveckling. De kommer bland annat att driva ett litet kafé på plats.

– Jag har tidigare varit hamnvärd på Broken, som är Nyköpings segelsällskaps klubbhamn och gästhamn och har själv haft båt sedan jag var 12 år. Under åren har jag besökt en mängd hamnar och vet ganska bra vad som efterfrågas. Jag ser fram emot att vara mycket på plats och hålla rent och snyggt för våra besökare, säger Gunnar Granqvist, som hoppas på att vara en länk mellan båtägarna och många servicefunktioner som kan behövas i närheten av en hamn.

Mack finns i närheten

Sjömacken ligger i år kvar på motsatta sidan av gästhamnen men ska flyttas till östra sidan.

– Det kommer att hända mycket i hamnområdet de närmaste åren, en ny detaljplan är under färdigställande. Men det är viktigt för oss att ha en bra, fungerande gästhamn redan i år, eftersom rörelse och aktivitet skapar intresse för ännu fler aktörer, säger Tommy Jonsson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Viktig del av Nyköping

Hamnen i Nyköping är betydelsefull för turismen i Nyköping.

– Både Nyköpingsbor och turister flanerar gärna i hamnen. För båtturisterna är detta fönstret mot Nyköping, då ska de få ett bra välkomnande och sedan förhoppningsvis leta sig upp längs ån och även till centrum, säger turismchef Erik Lindhe.

Hamnplatserna är öppna för bokning från 1 maj. Högsäsongen är från midsommar och ungefär sex veckor framåt. Läs mer på hamn/nykoping.se.