Fritidshemmens dag 13 maj - så jobbar Kiladalens fritidshem

12 maj 2025
Barn och utbildning Barn och utbildning Barn och utbildning - Förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg

En meningsfull fritid är viktigt för barn. 13 maj 2025 är det Fritidshemmens dag. Kildalens fritidshem har en års- och veckoplanering, för att varje dag arrangera aktiviteter som känns roliga och utmanande för fritidseleverna.   

Inne i gympasalen flyger bollarna när leken spökboll är i full gång. Några av eleverna har tillsammans planerat och genomför nu aktiviteten för de andra barnen, med stöd av pedagoger. 
– Jag tycker om tisdagarna när vi har gympa, då får man röra sig mer än vad man brukar göra, säger Gustav Lindeberg, som är åtta år och går på fritids i Bergshammar. 

Det är viktigt att elever har en meningsfull fritid, bland annat genom att vara fysiskt aktiva. Det säger läroplanen. 

Årsplanering

På Kiladalens fritidshem (i Svalsta, Bergshammar, Ålberga och Jönåker) finns ett gemensamt årshjul för aktiviteter. Det utgår från trygghetsskapande arbete och fokusområden i läroplanen.  

– Jag tror att när vi har ett bra årshjul och en bra grovplanering utifrån det, som grund, tillsammans med andra förutsättningar, så finns det möjlighet att skapa trygghet och att planera för, genomföra och utvärdera aktiviteter som känns meningsfulla, roliga, utmanande för våra fritidselever, säger Cecilia ”Cicci” Karlsson, lärare fritidshem i Bergshammar. 

Hon har ett särskilt uppdrag med fritidshemsutveckling. Tillsammans med kollegor från andra fritidshem inom Kiladalen har de varit en utvecklingsgrupp som arbetat med att systematisera och sätta en struktur för trygghetsskapande arbete och aktiviteter under året. 

– Det är viktigt att även göra eleverna delaktiga i planeringen av styrda aktiviteter och att lämna utrymme för den fria leken. Många av våra barn trivs på fritids och dröjer sig gärna kvar när de ska bli hämtade för att göra klart det de håller på med, säger Cicci. 

Cecilia Karlsson lärare fritidshem
Cecilia Karlsson är lärare på fritidshem. Hon står framför texter om pax-modellen som visar hur eleverna ska vara tillsammans och mot varandra. 

Teman och valfrihet

Edith Wilhelmsson, nio år och Ruben Hoff Gröndin, åtta år nickar på frågan om de gillar att vara på fritids. 

– Jag tycker det är kul att de anstränger sig så mycket när det till exempel är halloween och mello. När det är Mello har vi en mellovägg, säger Edith.
– Fredagarna är bra, då får vi göra lite vad vi vill, säger Ruben.

elev kastar boll i gympasal

Edith Wilhelmsson, 9 år, gillar aktiviterna och temana som fritidshemmet erbjuder. Tisdag=gympa och den här gången spökboll

Exempel

Några exempel på vad fritidshemmen på Kiladalens skolor har:

  • Bildstöd för vad som ska hända under veckan och dagen. 
  • Gemensam värdegrundsvision utifrån metoden Pax som bland annat innebär diskussioner med elever om hur gruppen tillsammans skapar trivsel och trygghet, som sedan blir som gruppens regler. 
  • En utvecklingsgrupp för likvärdig fritidsverksamhet i Kiladalens fritidshem
  • Fritidsråd där fritidselever själva får vara med och påverka kring frågor om trygghet och ge förslag på aktiviteter och inköp.
  • Veckostruktur med bestämda aktiviteter varje dag. Vissa saker blir eleverna erbjudna andra saker gör alla, samtidigt som det finns utrymme för fri lek 
  • Årshjul för olika aktivitete kopplat till bland annat inskolning, årstider och utvärderingar. 

fritidshemslärare pysslar med elever
En av aktiviteterna på fritiset i Bergshammar är skaparverkstad. Cecilia Karlsson, lärare fritidshem, hjälper Edvin Forslund med sin mikrofon. 


Dagens planering visas med bildstöd för de yngre eleverna på fritidset.