Ett år med AF-samarbete -nu syns resultaten i Nyköping
Nyhet från Arbetsförmedlingen och Nyköpings kommun i samverkan. Långtidsarbetslösheten över 24 månader i Nyköpings kommun har minskat kraftigt med -16,6 procent under perioden augusti -23 till augusti -24. Det ska jämföras med rikets sänkning på -3,5 procent och länets sänkning på -6,9 procent under samma period.
Samtidigt har det ekonomiska biståndet till individer i Nyköpings kommun med anledning av arbetslöshet minskat under samma period med -14 procent (71 personer). Detta trots en svajig konjunktur med stora utmaningar.
Anledningen är de kraftfulla insatser som Arbetsförmedlingen och Nyköpings kommun skapat tillsammans sedan ett år tillbaka. I oktober 2023 flyttade kommunens verksamhet Jobbtorg och Arbetsförmedlingen ihop i Jobbtorgs nya gemensamma lokaler. Det har skapat goda relationer, snabba beslut och gemensam syn på hantering av utmaningar.
”Arbetet sticker ut”
- Det finns en seriositet i det här arbetet som sticker ut, menar Kristina Bengtsson, enhetschef för Arbetsförmedlingen, Lokal Arbetsmarknad Södermanland. Det är inte så många kommuner som arbetar så här nära ihop i olika beslutande och operativa roller. Det ger oss en gemensam helhetssyn, vi analyserar och följer upp rapporter tillsammans. De flesta siffror pekar åt rätt håll nu och det är oerhört glädjande. Nyköpings Folkhögskola har studiemotiverande kurser som vi anvisar till. De är ett bra första steg att utbilda sig vidare på Campus Nyköping. Arbetsförmedlingen kan senare erbjuda arbetsmarknadsinriktade utbildningar, bland annat som buss- och lastbilsförare men även andra utbildningar.
Samverkan bara ett år gammal
I styrgruppen för arbetet ingår Kristina Bengtsson, enhetschef för Arbetsförmedlingen Lokal Arbetsmarknad i Sörmland, Urban Granström (S), KS-ordförande, Ahmad Eid (M) KS vice ordförande, Kompetens- och Arbetsmarknadsenhetens ordförande Johan Wachtmeister (M) och kommundirektör Mats Pettersson. Där representeras även verksamheterna Individ- och familjeomsorg samt Campus Nyköping.
Samverkansarbetet är ännu bara ett år gammalt men resultatet syns redan. Det tar tid att göra arbetslösa personer anställningsbara och arbetet kräver också olika gemensamma överenskommelser, avtal med sociala företag och rutiner om samverkan med fackliga organisationer. För individer som står nära arbetsmarknaden går det fortare att få jobb. Svårast är det för långtidsarbetslösa. Nyligen påbörjades även insatser för att följa upp de individer som haft en arbetsmarknadsanställning för att förflytta dem närmare ett nytt jobb.
”Sänkta trösklar skapar framgång”
- Samarbetet med Arbetsförmedlingen har hela tiden varit helhjärtat från båda sidor med gemensamma mål och strategier. Det ger resultat, säger Johan Wachtmeister, ordförande i Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden. De flesta personer i arbetslöshet har en högsta önskan om att skaffa sig ett jobb, och när vi från kommunen och Arbetsförmedlingen lyckas sänka trösklar så skapar det framgång.
- Det bygger på två delar - den ena är samarbetet med Arbetsförmedlingen. Den andra är att vi inom samarbetet arbetar med en bred palett av insatser för olika målgrupper. Vi gör stora satsningar på vuxenutbildning via Campus Nyköping, vi har insatser för unga, insatser för språksvaga, för dem som står längst från arbetsmarknaden med flera. Kittet som får det att hänga ihop är målmedvetenhet och djupt engagemang från många medarbetare. Det är glädjande att se människor gå från bidragsbesked till lönebesked. Det stärker individen, familjen och hushållets omgivning vilket ger positiva ringar på vattnet.
Långtidsarbetslöshet i Nyköping (över 24 månader)
Långtidsarbetslösheten har minskat stort i Nyköping, både i jämförelse med riket och länet. Anledningen är den strategiska samverkan som inleddes mellan Arbetsförmedlingen och kommunen för ett år sedan med åtgärder inom Jobbtorg för att få ut arbetslösa i arbete och självförsörjning. Det är en minskning med närmare 100 personer. Mätningen baseras på statistik under perioden augusti 2023 – augusti 2024.
Källa: Arbetsförmedlingen och Nyköpings kommun
Arbetslöshet utrikesfödda
Andelen utomeuropeiskt födda arbetslösa har den största minskningen i Nyköpings kommun under perioden, -4,9 procent. I riket är ökningen +1,8 procent och i länet en minskning med -3,3 proc. Det är en minskning med närmare 50 personer. Mätningen baseras på statistik under perioden augusti 2023 – augusti 2024.
Källa: Arbetsförmedlingen och Nyköpings kommun
Total arbetslöshet Nyköpings kommun
Den totala arbetslösheten i Nyköpings kommun har en försiktig ökning med 1,7 procent vilket ska jämföras med rikets ökning på 8,6 procent och länets ökning med 2,9 procent. Mätningen baseras på statistik under perioden augusti 2023 – augusti 2024.
Källa: Arbetsförmedlingen och Nyköpings kommun
Arbetslöshet i gruppen 18-24 år
De unga i denna grupp har haft de tuffast i Nyköpings kommun. Antalet unga arbetslösa har ökat med 11 procent under perioden. I riket är motsvarande siffra +13,1 procent och i länet är den +2,1 procent. Mätningen baseras på statistik under perioden augusti 2023 – augusti 2024.
Källa: Arbetsförmedlingen och Nyköpings kommun
Mål 2024: 100 nya arbetsmarknadsanställningar
I kommunens överenskommelse med Arbetsförmedlingen ingår en samverkan om 100 tillfälliga arbetsmarknadsanställningar per år. Under 2024 kommer det målet sannolikt inte att nås. Mer troligt är att kommunen har kunnat erbjuda cirka 85 arbets-marknadsanställningar. Det beror bland annat på budgetläget och de varsel som lagts inom Division utbildning som resulterat i stopp för arbetsmarknadsanställningar i divisionen.
Källa: Arbetsförmedlingen och Nyköpings kommun
Allt färre behöver ekonomiskt bistånd på grund av arbetslöshet
I augusti 2023 var 500 personer i behov av ekonomiskt bistånd med anledning av arbetslöshet. I augusti 2024 var motsvarande siffra 429 personer, en minskning med 71 personer.
Jämför vi delåret 2021 med delåret 2024 så har antalet biståndsbehövande personer med anledning av arbetslöshet minskat med 28 procent. Tittar man på antalet biståndsbehövande hushåll är siffran i augusti 2024 den lägsta sedan 2019. Arbetsmarknaden kan påverka situationen och det är för tidigt att tala om ett trendbrott. Kostnaden för biståndet har ökat trots färre behövande. Det beror på att bidragsnormen höjts i Sverige. Mätningen baseras på statistik under perioden augusti 2023 – augusti 2024.
Källa: Nyköpings kommun
Fakta om Jobbtorg - olika åtgärder rustar för jobb
Alla individer inom Jobbtorg har en koppling till ekonomiskt bistånd. Jobbtorg kartlägger och validerar individernas förutsättningar för arbete. Åtgärderna handlar om att rusta Jobbtorgs arbetslösa för arbete genom arbetsprövning, arbetsträning, praktik, tillfälliga arbetsmarknadsanställningar, studiemotiverande insatser, språkinsatser och utbildningar inom olika program bland annat. Samverkan sker även med olika externa aktörer som exempelvis Tillväxt Nyköping, Folkhögskolan Nyköping och sociala företag.
Kommunens mål är även att kunna skapa 100 arbetsmarknadsanställningar varje år. Under 2024 blir det målet svårt att nå, troligen blir det cirka 85 jobb totalt 2024. Målet har försvårats på grund av kommunens budgetläge och varsel inom Division utbildning.
Gruppen unga arbetslösa mellan 18-24 år går mot strömmen och har ökat med 11 procent under perioden. En anledning bedöms vara att unga ofta får gå först i lågkonjunkturer. De har generellt en låg utbildningsnivå och därför är studier och studiemotiverande insatser prioriterade för att rusta dem för arbete, bland annat i samarbete med Folkhögskolan i Nyköping och Campus Nyköping som erbjuder Second chance school.