Bostadsprojekt i Stavsjö prisades för extraordinärt samarbete

17 oktober 2023
Bo, bygga och miljö Bo, bygga och miljö Bo, bygga och miljö - Byggprojekt

Nyköpings kommun och det lokala utvecklingsbolaget Kiladalens Utveckling AB (Svb) tilldelades Tillsammansbyggnadspriset 2023. Priset togs emot i fredags under konferensen idéburet och socialt byggande i Göteborg.

Utdrag ur motiveringen:

”Priset får Nyköpings kommun och Kiladalens Utveckling AB för att de i Stavsjö har lyckats ta sig runt strukturella och praktiska hinder och utmaningar. Stavsjös utveckling är normbrytande, har ändrat praxis och tillskapat nya seniorbostäder och förutsättningar för ett fortsatt levande samhälle i en ort där det annars inte hade varit möjligt.

Genom kreativitet, mod och ett ömsesidigt ansvar att hitta lösningar för varandras utmaningar är Stavsjö ett föredöme för hela Sverige”

-Vi behöver goda exempel på hur vi kan utveckla bostäder på landsbygden. Det är fantastiskt roligt att få ta del av detta pris och att denna fina satsning uppmärksammas. Kommunens ambition är att stötta och underlätta kreativa lösningar som denna för att få fler orter att utvecklas, säger Maria Ljungblom, divisionschef Samhällsbyggnad i Nyköpings kommun.

-I en ort där hyreslägenheter inte byggts på närmare 30 år och där kommunens allmännyttiga bolag saknade mandat att bygga, arbetade parterna sig fram till en lösning där kommunen kunde sälja en finansiell tjänst i form av en kommunal borgen till Kiladalens Utveckling (KUAB). KUAB är ett allmänt nyttigt bolag, och har genom sina 20 lägenheter skapat en positiv flyttkedja i Stavsjö med omnejd genom att äldre kunnat lämna sina villor samtidigt som barnfamiljer fått råd att starta en bostadskarriär i ett eget boende, säger Gunnar Casserstedt, Kiladalens Utveckling AB.  

Läs mer om Tillsammansbyggnadspriset