20 år sedan Anna Lindh dog

11 september 2023

11 september i år är det 20 år sedan dåvarande utrikesministern och nyköpingsbon Anna Lindh dog efter en knivattack i Stockholm. Minnet av Anna Lindhs gärning lever vidare i Nyköpings kommun.

Anna Lindh bodde 2003 i Nyköping med sin familj och var ett välkänt ansikte för många när hon rörde sig i stan. I Nyköping finns både en park tillägnad Anna Lindh och ett minnesmonument i entrén till Culturum.

Anna Lindh var en tongivande person i svensk politik under många år. Hon var också med och satte Nyköping på kartan internationellt, inte minst när hon arrangerade EU:s utrikesministermöte 2001 just i Nyköping.

Under besöket i maj fick EU-politikerna bland annat kryssa i Nyköpings skärgård medan nyköpingsborna bjöds på underhållning i hamnområdet. De politiska mötena hölls i stadshuset och poliskommenderingen var Sörmlands ditintills största med över 300 poliser på plats. Biblioteket i Culturum gjordes om till presscenter för 200 journalister och 100 000 böcker fick därför flyttas till Träffen.

Ville förebygga konflikter

Redan som 12-åring gick Anna Lindh med i SSU, Socialdemokratiska ungdomsförbundet. 1984 blev hon SSU:s första kvinnliga ordförande, medan hon studerade juridik. Anna Lindh har bland annat varit kultur- och fritidsborgarråd i Stockholms stad samt senare miljöminister och utrikesminister i regeringen. Anna Lindh ville att det internationella arbetet skulle bygga på konfliktförebyggande insatser.

Första halvan av 2001 var Sverige ordförandeland i EU. Anna Lindh spelade då en aktiv roll tillsammans med USA och Ryssland för att tvinga gerillan och regeringen i Makedonien till förhandlingsbordet för att undvika ett inbördeskrig. Detta har setts som en av de största framgångarna för EU:s utrikespolitik.

Culturum har böcker om Anna

Den som vill läsa mer om Anna Lindh kan bland annat låna böcker om henne på Culturum. Sörmland museums bildarkiv har dokument från EU-toppmötet.

Lästips:

  • Anna Lindh : en minnesbok av Olle Svenning
  • En människa kan mördas men inte idéer : en biografi över Anna Lindh av Eva Franchell
  • Anna Lindh : ett liv av Moa Candil, Bengt Fredrikson. (Lättläst, finns i tryck och ljudbok)