Nu kastas hälften så mycket mat

29 november 2022

Den tuffa målsättningen att halvera kommunens matsvinn från år 2020 till 2022 är uppnådd, med hjälp av dagliga vägningar och effektiva åtgärder.

Sedan kommunen inledde sitt projekt för minskat matsvinn år 2020 har det blivit rutin att mäta matsvinnet varje dag i alla kommunala kök. Det innebär att köks-, serverings- och tallrikssvinn går att följa löpande för alla skolor, förskolor och äldreboenden. Mätningarna visar att det kastas allt mindre mängd mat i alla led.

Det totala matsvinnet i kommunens verksamheter låg tidigare på 110 gram per ätande, vilket var betydligt högre än riksgenomsnittet på 60-70 gram. Nu har det sänkts till en nivå där Nyköpings kommun kastar mindre mat än genomsnittet.

Störst minskning syns i serveringssvinnet. Dit räknas all mat som har tillagats men inte serverats, exempelvis den mat som har transporterats från ett tillagningskök till ett mottagningskök.

- Vi har kunnat minska matsvinnet mycket tack vare att vi har byggt om flera mottagningskök till kombikök med utrustning för att kyla och värma mat. En annan lyckad åtgärd har varit att personalen i mottagningsköken och tillagningsköken har tätare dialog och blivit bättre på att justera beställningarna, säger Marianne Backrud Hagberg, verksamhetschef på Måltidsservice.

Det minskade svinnet ger också en ekonomisk besparing. När projektet startade kostade det årliga matsvinnet ca 4,7 miljoner kronor. Nu motsvarar svinnet en kostnad på drygt 2 miljoner kronor per år, räknat på samma råvarupriser som för två år sen.