Nu ansluter sig Svärdsklova till Kustledningen

29 november 2022

Den kommunala överföringsledningen för vatten- och avlopp är nu klar hela vägen från Sjösa till Svärdsklova. Det ger förutsättningar för en hållbar utveckling av Nyköpingskusten. Nu ansluter sig PS Svärdsklova samfällighet och får kommunalt vatten och avlopp.

Den nu färdigställda etappen från Ånga fram till Svärdsklova förverkligar planer som initierades för tjugo år sedan om en utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp längs Nyköpingskusten. På plats i Svärdsklova manifesterades utvecklingen genom att politiker och representanter för PS Svärdsklova tillsammans vred på kranen.

- Jag är glad att vi är här tillsammans och kan bidra till Nyköpings fortsatta tillväxt. Vi ska växa hållbart och vara en attraktiv plats att besöka, bo och verka i, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Daniel Steding, PS Svärdsklova, Björn Fredlund (S) ordförande Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och Urban Granström (S) Kommunstyrelsens ordförande.  

Möjligt att ansluta sig från Ånga till Svärdsklova

Bygget av överföringsledningen från Ånga till Svärdsklova har gått mycket bra. Från Ånga till Svärdsklova har bygget kostat Nyköpings kommun cirka 17,5 miljoner kronor. Samfälligheten PS Svärdsklova är medfinansiär och är anslutet för cirka 100 abonnenter när området är fullt utbyggt. En fastighet nära Ånga på sträckan har också ansökt om att ansluta sig.

- Nyköpings kusten är en mycket vacker plats och därför vi valt att utveckla Svärdsklova. Vi är glada att få vara en del i det. Med den här efterlängtade pusselbiten på plats hoppas vi att ännu fler hittar hit och vi kan skapa attraktiva bostäder, säger Daniel Steding, projektledare för fastighetsutvecklare PS Svärdsklova.

Sträckan från Ånga till Svärdsklova började byggas i januari 2021. Det är en 4300 meter vattenledning och lika många meter avloppsledning som nu är klar för användning. Längs sträckan har Nyköpings kommun byggt två pumpstationer som dels pumpar fram dricksvatten och dels för bort avloppsvattnet. Dricksvattnet tas från Högåsen som är den största vattentäkten i Nyköpings kommun.

- För en framtida stabil vattenförsörjning och vattenkvalitet tror jag den här utbyggnaden är klok. Dricksvattentillgången är inte längre självklar och vi behöver både samordna oss och vara smarta i vår användning, säger Mats Lindberg, projektledare och VA-strateg i Nyköpings kommun.

Överföringsledningen har kapacitet att ansluta även fastigheter på Vålarö. För att bygga ut ledningsnätet där krävs det dock politiska beslut. Det är Kommunstyrelsen som fattar beslut om investeringar och det är Kommunfullmäktige som tar beslut om Vålarö ska bli en del av kommunens verksamhetsområde. Från att ett investeringsbeslut tas tar det cirka 3 år att bygga klart nätet så att fastigheter att ansluta sig.