Mindre restavfall och bättre sorterat hos hushållen
Vad innehåller en genomsnittlig soppåse från ett Nyköpingshushåll? Hur bra är vi på att sortera? Den senaste plockanalysen visar att det mesta kastas rätt, men det kan bli ännu bättre.
Nyköping och Oxelösund har undersökt hushållens avfall i en gemensam plockanalys. Resultatet visar att hushållen har blivit bättre på att sortera och mer än hälften av innehållet i en soppåse är rättsorterat.
- Vi ser att det slängs mindre tidningar och förpackningar i restavfallet än tidigare. Det är bra, men det kan bli bättre! Mer behöver sorteras ut och lämnas till materialåtervinning, säger Stina Karlsson, avfallsplanerare i Nyköpings kommun.
I restavfallet, som oftast samlas in i ett grönt kärl, ska bara sådant läggas som inte kan återvinnas och därför blir över när allt annat har sorterats ut. Det som läggs där kan bara återvinnas som energi genom förbränning, vilket är ett sämre alternativ för miljön än att återvinna materialet. Målet är att ha så lite restavfall som möjligt och öka återvinningen. Enligt Stina Karlsson går det i rätt riktning:
- Mängden restavfall har minskat och vi kastar mindre jämfört med hushåll i övriga Sverige. Men vi kan minska ännu mer.
Även innehållet i matavfallspåsarna har undersökts. Både villahushåll och flerfamiljshus har blivit bättre på att sortera ut matavfall och använda de bruna kärlen. Det innebär att mer matavfall hamnar rätt och blir biogas och biogödsel.
Slutsatserna från plockanalysen kommer nu att användas i kommunernas gemensamma planering för avfallshantering.
Kommentarer till diagrammen:
- De två diagrammen visar innehållet i en genomsnitttlig soppåse (restavfall, gröna kärlet) hos villahushåll respektive flerfamiljshus i Nyköping och Oxelösund.
- Delen som heter "Övrigt brännbart" är, grovt räknat, det som hamnat rätt.
- Den största andelen felaktigt avfall består av tidningar och förpackningar.
- Med "Inert material" menas exempelvis kattsand. Det är inte felsorterat, det får läggas i restavfallet.
- Hos både villahushåll och flerfamiljshus förekommer farligt avfall och elektronik i restavfallet. Det utgör mer än noll men mindre än en procent vardera.
Om plockanalysen
Nyköping och Oxelösunds kommuner genomförde analyser i hushållens rest- och matavfall under en tvåveckorsperiod. Proverna togs i fyra olika bostadsområden i respektive kommun. I områdena ingår både villor och flerfamiljshus. Samma områden har ingått i de tidigare plockanalyserna, 2015 och 2018. Syftet är att få en bild av avfallets sammansättning, kunna följa utvecklingen över tid och se vad som eventuellt behöver förbättras.
---
Såhär kan du minska mängden restavfall
Snus, fimpar, blöjor, bindor, tamponger, dammsugarpåsar, kuvert, kattsand och disktrasor är några vanliga exempel på restavfall. Mycket annat går att återvinna. Tidningar och förpackningar av papper, plast, metall och glas ska återvinnas i miljörum i ditt bostadsområde eller på en återvinningsstation och bli material till nya produkter. Batterier ska lämnas i batteriholk eller på återvinningscentral. Kläder lämnas exempelvis i insamlingsbox för textil. Läkemedel ska lämnas åter till apoteket.
I sorteringsguiden på nykoping.se/atervinning kan du få hjälp att sortera rätt. Om du saknar något kan du skicka in det via ett formulär på sidan.