Mer nykokt potatis och mindre matsvinn i nya kombikök

29 september 2022
Barn och utbildning Bo, bygga och miljö - Avfall och återvinning Hållbar utveckling - Agenda 2030

Det har nu gått ett par år sedan kommunen började mäta allt matsvinn i alla kök alla dagar – och påbörja en förändring.

När kommunen började att kartlägga matsvinn för ett par år sen blev det tydligt var i kedjan det slängs mest mat. En stor del av svinnet uppstår när tillagningskök skickar mer mat till mottagningskök än vad som äts upp.

- Det blir mycket svinn i ett mottagningskök. Det största svinnet är inte vad barnen kastar utan vad som blir över från serveringen, säger måltidsbiträdet Sofi Boman Ekblom som jobbar i köket på Jönåkers skola.

Hennes kök, och sju andra mottagningskök, har nyligen utrustats med ugn, spis och nedkylningsskåp och klassas nu som ”kombikök”. För Sofi innebär det att hon fortsatt tar emot färdiglagad mat från ett tillagningskök i Svalsta men hon kommer att koka exempelvis potatis, bulgur och pasta på plats i det egna köket i Jönåker.

- Nu kan de få nykokt potatis och det går att koka mer om det behövs. Eller när det är bulgur, då kan vi få fram mer på bara tio minuter. Det blir både nylagat och mindre svinn när vi tillagar i omgångar efter hur mycket som går åt, berättar hon.

Matsalen har också fått en ny serveringsdisk som rymmer mer och gör det möjligt att servera både dagens måltid och en eventuell resträtt från en tidigare dag.

- Den mat som kommit hit men inte har varit ute i serveringen kan jag nu kyla ned och sedan värma dagen därpå eller frysa ned, säger Sofi.
- Jag tror att vi kan rädda massor. Jag behöver jobba på och lägga ut lite mat i taget men ofta. Ju hårdare jag jobbar desto mer kan jag rädda - och jag vill rädda. Ta bara en sådan detalj som när det blir bröd kvar. Då kan jag göra krutonger i ugnen. Det kunde jag inte förut. Men barnen älskar det!