Flera orsaker samverkade till driftstörning

6 april 2023

I början av januari uppstod en större driftstörning i Brandholmens avloppsreningsverk i Nyköping. Störningen orsakade att grovrenat avloppsvatten samt så kallade biobärare, plastbitar, gick ut i Mellanfjärden. Analysen av händelsen visar på flera samverkande orsaker till den ovanliga händelsen och nu fortsätter åtgärder på både kort och lång sikt.

Tre faktorer som samverkade till driftstörningen och utsläpp av biobärare. Alla tre faktorer bidrog och hade var för sig inte kunnat orsaka störningen. Upprinnelsen till problemen var det kraftiga regnet och snabba snösmältningen som gjorde att inflödet av tillskottsvatten var extremt högt. Till det kom en tillväxt av en slemhinna på biobärarna gjorde att de klistrade ihop sig och satte igen galler. Nivågivarna i det biologiska reningssteget fungerade inte som de skulle vilket ledde till att pumparna inte stängdes av vid hög nivå.

Åtgärder på kort och lång sikt

- Under det akuta skedet av driftstörningen arbetade vi intensivt och fokuserat med att få stopp på utsläppen. Bland annat sänktes nivåerna i bassängerna för att hålla biobärare kvar, lyftpumpar justerades och nivågivarnas funktion återställdes. Nu tittar vi på de mer långsiktiga åtgärderna, säger Martina Karlsson, driftchef på Nyköping vatten.

För att händelsen inte ska upprepas rekommenderas att:
• Ledningsnätet separeras, så att tillskottsvatten (regn- och smältvatten) separeras från avloppsledningarna så att mindre mängd vatten kommer in i avloppsreningsverken.
• Öka kunskapen och övervakningen av biobärarnas bakteriefilm.
• Öka och förbättra kontrollen av flöden och nivåer i det biologiska reningssteget.

Miljöåtgärder

- För att minska den miljöpåverkan som utsläppet haft har en rad åtgärder vidtagits och fler planeras, berättar Martina Karlsson, driftchef på Nyköping vatten.

• Filma botten på diket och eventuellt en bit ut i Mellanfjärden för att se om det finns särskilda platser där bärarna har ansamlats. Hittas sådana platser görs bedömning av om det är möjligt att få upp dem på ett lämpligt sätt utan att orsaka värre miljöpåverkan (exempelvis grumling från potentiellt förorenade sediment).
• Nyköping Vatten kontrollerar diket regelbundet och vid behov upprepas insatsen med den Frivilliga Resursgruppen.
• Mellanfjärdens strandkanter kontrolleras när isen släppt och större ansamlingar tas upp. Om allmänheten ser och plockar upp biobärare kan de slängas i brännbart avfall (vanliga soppåsen).

Åtgärder på längre sikt:

Nyköpings kommun påbörjar under 2023 ett arbete att separera avloppsledningar från tillskottsvatten (regn- och smältvatten). En första projektering sker nu. I tre etapper på Ringvägen och i Fågelbo planeras nya ledningar och en dagvattenanläggning. Läs mer i handlingarna till kommunstyrelsens möte den 3 april.