Elever i åk 8 får försmak på arbetslivet under våren

14 april 2023

Under ett par veckor på vårterminen är elever från årskurs 8 ute på praktik. Varje år genomförs praktikperioder i Nyköpings kommun och eleverna får möjlighet att skaffa sig kunskaper och testa på olika yrken och branscher inför kommande studie- och yrkesval. Totalt 300 elever från Nyköpings högstadium gör PRAO under våren.

För eleverna i årskurs 8 är praktiken en möjlighet att skaffa sig kunskaper om olika yrken och branscher inför kommande studie- och yrkesval och kan ge en försmak på arbetslivet. Som arbetsgivare får man chansen att möta blivande medarbetare och är därmed med och bidrar till framtida kompetensförsörjning.

Under vårterminen var populära arbetsområden handel, hotell/restaurang/café, förskola/fritids och restaurang/kök bland eleverna. 

Benjamin i åk 8 gör praktik i ett vaktmästeri

Benjamin Andersson går i årskurs 8 på Nyköpings högstadium Alpha och har gjort sin praktik på vaktmästeriet på Nyköpings gymnasium. Totalt har de fyra vaktmästare som fördelar sitt arbete på Gripen, Nicolai och Flygteknik Technical Training på Skavsta flygplats. 

"Hamnat på rätt ställe"

-Det känns som att jag hamnat på rätt ställe, jag skulle verkligen kunna tänka mig att jobba här. Det som har varit roligast är att bara få vara här och jobba. Jag tycker inte att det är svårt, vi har väldigt roligt och skrattar mycket. Man får vara lite uppfinnarjocke ibland och det passar mig bra, säger Benjamin. 

En dag som PRAO-elev kan se väldigt olika ut berättar Benjamin, som fått prova på flera olika praktiska uppgifter, såsom att beställa material, skruva upp skyltar i klassrum och på kontor och hjälpa till där det behövs. 

Jonas Berggren är handledare under praktikperioden på vaktmästeriet och berättar att hans uppgift är att visa vad jobbet går ut på, vad de gör och hur en dag ser ut.

"Våga ta emot praoelever - givande för alla"

-Det faller sig naturligt att visa upp vad vi gör och hur vi jobbar. Benjamin är driftig och är inte rädd för att prova på nya saker, då är det extra roligt att lära ut. Mitt tips till företagare är helt enkelt att våga ta emot praoelever, det är givande för alla, säger Jonas. 

Näringslivet och offentliga arbetsplatser kan se på PRAO utifrån det långa perspektivet. Arbetsplatser som tar emot PRAO-elever ger dem en chans att skaffa sig arbetslivserfarenhet. I det långa loppet bidrar arbetsgivare därför till den framtida kompetensförsörjningen. Om bara ett par år kan en PRAO-elev vara en ny medarbetare. 

Hur du som arbetsgivare kan anmäla intresse

Till hösten är det dags för årskurs 9 att ha praktik. Inför elevernas PRAO-period används en digital plattform för att förenkla processen för administration och samordning av praktikplatser. 

  • Som företagare, ansvarig för en arbetsplats eller förening i kommunen kan du anmäla intresse och registrera sig dig för att ta emot en eller flera PRAO-elever genom den digitala plattformen. Läs mer om hur du anmäler intresse.
  • Eleverna får själva önska praktikplats utifrån intresse och matchning med en relevant praktikplats sker därefter.
  • När eleverna praktiserar ska de bli informerade om arbetssätt och uppmuntras samt erbjudas att testa på flera olika arbetsuppgifter. 

Praktisk arbetslivsorientering är obligatorisk och från och med årskurs 8 ska elever erbjudas minst tio dagar praktik.