Näringslivets roll inom Sveriges totalförsvar

8 mars 2022

Regeringen kan besluta om höjd beredskap vid hot eller fara i hela eller delar av Sverige. Höjd beredskap kan antingen vara skärpt eller innebära högsta beredskap. I landets totalförsvar har näringslivet en viktig roll, särskilt inom olika försörjningsområden. 

Försvarsmakten och det civila försvaret svarar för landets försvarsförmåga och utgör tillsammans det vi kallar totalförsvaret. De ska gemensamt kunna förebygga och möta angrepp och andra allvarliga hot mot landets säkerhet under höjd beredskap. I det civila försvaret ingår myndigheter, kommuner, regioner, offentliga och privata företag och en mängd frivilligorganisationer. Målet är att värna civilbefolkningen och säkerställa viktiga samhällsfunktioner. 

Totalförsvarsplaneringen omfattar näringslivet men mycket arbete återstår fortfarande inom området. Enligt lag ska företag som bedriver totalförsvarsviktig verksamhet engageras i totalförsvarsplaneringen. Det gäller särskilt de som har verksamhet inom prioriterade försörjningsområden och deras underleverantörer.

  • Försvarsmaterial
  • Energi- och livsmedelsförsörjning
  • Hälso- och sjukvård
  • Transportsektorn
  • Finansiella sektorn
  • Information och kommunikation

Totalförsvarsplaneringen återupptogs i Sverige 2015 efter invasionen av Krim i Ukraina 2014. Den dimensionerade hotbilden är att under minst tre månader kunna möta och hantera en säkerhetspolitisk kris i Europa och i vårt närområde som kan leda till allvarliga konsekvenser för samhällets funktionalitet. I mars 2021 överlämnades en utredning om det civila försvaret till regeringen med målet att öka motståndskraften. Den är fortfarande under hantering. Försvarsmaktens definition på totalförsvar. 

Ett antal lagar och förordningar reglerar den höjda beredskapen. Lagen (1982:1004) och förordningen (1982:1005) om skyldighet för näringsidkare, arbetsmarknadsorganisationer med flera att delta i totalförsvarsplaneringen, innebär ett lagrum som kan innebära åtaganden för företag om begäran ställs.

Förfogandelagen (1978:262) ger staten rätt att tvångsrekvirera egendom under bland annat höjd beredskap. Förfogande förbereds enligt förordningen (1992:391) om uttagning av egendom för totalförsvarets behov.

Sverige har en lag om totalförsvarsplikt. Den omfattar alla personer mellan 16-70 år som är bosatta i Sverige, oavsett medborgarskap. Den innebär att de personer som ingår i målgruppen kan rekryteras för särskilda behov.

Den som är anställd kan bli krigsplacerad, det beslutas av Plikt- och Prövningsverket. Ingen kan ha mer än en krigsplacering, antingen civil eller militär placering.

MSB beskriver hur företag kan stärka sin beredskap för kris och krig.

Sverige har många frivilligorganisationer i Sverige. Deras förmåga kan behövas vid höjd beredskap och de kan även behöva rekrytera. Du hittar dem här.