Elever i Nyköping möter indisk hjälte som kämpar emot barnäktenskap
Snart avslöjas vem som av miljoner barn i Sverige och jorden runt har valts till Årets barnrättshjälte och får motta World‘s Children’s Prize (WCP), ofta kallat ”Barnens Nobelpris”. Redan tisdag den 7 maj fick Rosenkulla skola, Rosenkälla tillsammans med Nyköpings friskola, åk 6, besök av barn, barnmusiker och barnrättsambassadörer från fem länder.
- Syftet med besöket är att lära sig om och kunna förmedla barnens rättigheter samt förstå barns olika livssituationer i olika delar av världen, vilket är en del av kunskapskraven i ämnet samhällskunskap, berättar lärare Anna Lindell. Besöket är ett roligt sätt att arbeta med skolans kunskapskrav och det intresserar eleverna på ett helt annat sätt.
I samhällskunskapen arbetar eleverna även med FN´s globala mål och att förstå skillnaden mellan demokrati och diktatur.
Bland dem som träffar eleverna i Nyköping finns Divya, en av de tiotusentals flickor som fått hjälp av barnrättshjälten Ashok Dyalchand från Indien. Ashok har i över 40 år kämpat emot barnäktenskap och för flickors rättigheter i Indien, där varje dag 15 600 flickor utsätts för barnäktenskap.
Under dagen fick eleverna ta del av berättelser och uppträdanden från delegationen, de besökande barnen berättade om deras upplevelser med hjälp av tolkar. Efter gemensam lunch fick besökarna göra klassrumsbesök där de fick svara på frågor och se hur skolan i Sverige ser ut.
Sveriges Radio P4 var på plats, lyssna här.
SVT Sörmland har ett inslag på TV onsdag 8 maj klockan 18:33.
Besöket följs upp av att elever från Nyköping är på plats i publiken när Ashok Dyalchand och övriga barnrättshjältar hedras vid en ceremoni på Gripsholms slott den 9 maj. Ceremonin leds av barn från 13 länder, i närvaro av Prinsessan Sofia och Sveriges biståndsminister Peter Eriksson.
Nominerade till WCP 2019
Ashok Dyalchand är en av de tre nominerade till World’s Children’s Prize 2019. Övriga nominerade barnrättshjältarna 2019 är Spès Nihangaza, som i 25 år har kämpat kamp för föräldralösa barn som drabbats hårt av hiv/aids och ett brutalt inbördeskrig, samt Guylande Mésadieu, Haiti, som i 20 år kämpat för barn som tvingats till slavarbete och barn i fängelse.
Mer om WCP
World’s Children’s Prize-programmet genomförs årligen i skolor över hela världen. Inför varje ny omgång nomineras tre framstående barnrättshjältar till The World’s Children’s Prize for the Rights of the Child. Eleverna arbetar med WCP-materialet Globen, video och sociala medier. Skolor som vill vara med kan anmäla sig som "Global Friend-skolor" och får då gratis tillgång till läromedel som Globen och lärarhandledning med mera.
Barnen upplever andra barns verklighet och barnrättshjältarnas kamp för dessa barns rättigheter. De lär sig om och diskuterar barnets rättigheter och demokrati och global hållbar utveckling. När de stärkts som förändrare kan de göra sina röster hörda och stå upp för medmänsklighet, allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. No Litter Generation, en del av WCP-programmet, engageras de för miljön.