Framtidsdagen
Framtidsdagen 2023 gick av stapeln torsdagen den 9 februari.
Här kan du ta del av dagen i efterhand.
Funderar du på att byta jobb eller vidareutbilda dig? Är du nyfiken på framtidsyrken och jobbmöjligheter?
På Framtidsdagen får du veta mer om möjligheterna till kompetensutveckling lokalt och på distans.
För att se programmet i efterhand, tryck på länkarna för respektive programpunkt. Ett nytt fönster öppnas där du kan titta på programpunkten.
Framtidsdagen 2023
- 15.00–15.05 Välkommen och öppningstal av Ahmad Eid (M) kommunlråd, Nyköpings kommun och Dag Bergentoft (M) kommunalråd, Oxelösunds kommun
- 15.05–15.25 En offentlig sektor med stora kompetensbehov - Henny Larsson, Oxelösunds kommun
- 15.20–15.40 Framtidens arbetsutsikter och hur man når till jobben
– Jesper Schönbeck, Arbetsförmedlingen och Morgan Andersson, Region Sörmland - 15.40–16 Fika och mingel med praliner från Elisabeths Konfektyr och Praliner
- 16–16.45 Föreläsning: JOBBigt läge – möjligheternas arbetsmarknad med Pierre Mörck:
- 16.45–16.50 Paus
- 16.50–17.15 ”Samhällsbyggarnas arbetsmarknad” - Jan Malmberg, Byggföretagen
- 17.15–17.40 "Det livslånga lärandet" - ett utforskande samtal kring utbildning, bildning och vad som krävs för att ta klivet till studierna. Medverkande: Lena Gumaelius, Mälardalens universitet, Sara Eliasson och Annika Hillebäck från Campus Nyköping
- 17.40–18.00 Paus med möjlighet till förtäring
- 18.00–18.15 "Hur man attraherar och behåller personal" – Emma Fahlstedt, Consid
- 18.15–18.30 Om att byta karriärväg mitt i livet – Elisabeth Moglia, Elisabeths Konfektyr och Praliner och Pernilla Aarnio, Skafferiet
- 18.30–18.50 Samverkan för skräddarsydda utbildningar.
Stängselmontörsutbildningen vid Campus Oxelösund - Håkan Fälting, Heda Security
Därför en framtidsdag
Alla ska kunna möta framtiden i ett växande. Det vill Henny Larsson som är HR-chef i Oxelösunds kommun. Att växa kan handla om såväl ansvar och arbetsuppgifter som glädje och arbetstillfredsställelse.
Just växandet är i fokus på Framtidsdagen.
Kompetensförsörjningsfrågan står i fokus inte bara i Sverige utan i hela Europa. En del av syftet med Framtidsdagen är att upplysa, väcka tankar och inspirera människor att göra rätt val inför framtiden.
– Utvecklingen i samhället går fortare och fortare och vi måste skapa förutsättningar för våra medborgare att få utbildning och bli anställda, säger Henny Larsson.
Funnits i flera år
Framtidsdagen är ett koncept som funnits under flera år. Tidigare gick dagen under namnet Tillväxtdagen, och även om innehållet har sett lite olika ut har grundsyftet varit detsamma. Det handlar om att alla kan växa och blomstra, både individer och näringsliv.
Huvudarrangörer för Framtidsdagen är kommunerna Oxelösund och Nyköping. Medarrangörer är Region Sörmland, Företagarna Nyköping-Oxelösund och Arbetsförmedlingen.
Utveckling och kompetens
Kompetensförsörjningsfrågan är viktig för hela regionen, och inte bara för näringslivet utan även för offentlig sektor.
– Vi har ett ansvar för de som bor, lever och har sina företag i kommunerna och vi har ett uppdrag att vara med och främja utvecklingen av människorna och platsen. Det är givet att vi tillsammans jobbar med frågor som kompetensförsörjning, tillväxt, arbetsmarknad och företagande, säger Henny Larsson.
Veta om möjligheterna
Ska människor göra rätt val inför framtiden behöver de ha information om möjligheter. Ett syfte med Framtidsdagen är att upplysa, väcka tankar och inspirera. Och skapa förutsättningar för att ge näringslivet tillgång till den arbetskraft och kompetens som de behöver både nu och i framtiden.
I år har dessutom EU utsett 2023 till Europaåret för kompetens. Det betyder att frågan står i fokus inte bara i Sverige utan i hela Europa.
– Kan vi under Framtidsdagen få en känsla av möjlighet att växa, då har vi uppnått något, säger Henny Larsson, HR-chef i Oxelösunds kommun.
Alla kan behöva fundera över sitt framtida arbetsliv. Det tycker Fredrik Dolk, rektor på Campus Nyköping och menar att Framtidsdagen är ett bra tillfälle för människor att göra det. Campus Nyköping kommer finnas på plats och visa sitt utbud av utbildningar.
Varför en framtidsdag?
Jag tror att det är viktigt att stanna upp och titta framåt. Jag tror att alla oavsett var man befinner sig, på eller på väg in i arbetsmarknaden, behöver fundera lite över sitt framtida arbetsliv. Vad ska det innehålla? Vad behöver jag göra för att vara intressant och relevant för arbetsmarknaden? Men framför allt vad kan jag göra för att skapa en intressant framtid för mig själv?
En sådan här dag som Framtidsdagen är ett utmärkt tillfälle att få möjligheten att stanna upp, ta del av föreläsningar och panelsamtal. Att titta framåt, vad finns det för möjligheter för mig lokalt till vidareutbildning och kompetensutveckling.
Hur är den viktig ur Campus Nyköpings perspektiv?
Utbildning och framtid hänger ihop. Utbildningar måste blicka framåt och vara relevanta för det som komma skall, de kunskaper som behövs imorgon. Därför passar det att visa vårt utbildningserbjudande, vilket är just morgondagens kompetenser, inte det som var igår eller för 10 år sedan.
Vi kan vara tämligen säkra på att världen och arbetslivet kommer att se annorlunda ut om bara 5 år. Vi försöker ständigt att blicka framåt och finnas på platser där vi kan presentera oss och våra utbildningar. Många av våra utbildningar på Campus Nyköping tas ju fram tillsammans med arbetslivet för att möta just framtidens behov.
Vad ser du fram emot inför årets Framtidsdag?
Jag ser fram emot föreläsningen ”Samhällsbyggarnas arbetsmarknad” med Byggföretagen. Vi har stora samhällsförändringar på gång, gällande kommunikation, infrastruktur och boende. Vad ser byggföretagen i sin sektor och vad söker de för kompetenser framöver? Troligtvis är det helt andra kompetenser än bara de klassiska ”snickare och målare”.
Både inom yrkeshögskolan och högskoleverksamheten hoppas vi kunna erbjuda fler utbildningar inom samhällsbyggnad de kommande åren. Vi vill erbjuda så många möjliga karriärvägar som möjligt och hjälpa byggföretagen i deras utveckling. Vi ser ju att detta efterfrågas. Mer möjliga karriärvägar inom samhällssektorn.
Sen ser jag självklart fram emot vår programpunkt ihop med MDU, "Det livslånga lärandet”.
Vi kommer dessutom ha 3 studerande på plats som finns på plats i en monter för att prata om studier på Campus Nyköping, för den som är intresserad av att veta mer om hur det är att plugga hos oss.