Toppbild

Jordens business

Julia Ackerman Lindeborg är entreprenören som inspirerar genom hållbara exempel. Med stort mod, och utan att i förväg veta hur det skulle bli, vågade hon och familjen bygga sig ett nytt liv på landet.

– För 13 år sedan bodde vi på Resarö norr om Stockholm. Jag och Carl väntade vårt första barn, Leopold, och hade flyttat in i vårt nybyggda drömhus. Trodde vi. Men när Leopold föddes så väcktes något annat i oss. Vi började fundera och ifrågasätta. Tankarna kretsade plötsligt kring framtiden, klimatfrågan och vilken värld Leopold skulle leva i när han var i 30-årsåldern.

Julia beskriver den fantastiska känslan av att ha fått barn, men också en oro inför framtiden. För henne och Carl blev däremot oron aldrig till en rädsla utan ledde till ett beslut om att ta ansvar och faktiskt göra skillnad.

– Vi insåg att vi inte var på rätt plats. Vi odlade lite på tomten men ville röra oss ut på landet, bli mer självförsörjande och framförallt bidra till en mer hållbar framtid.

Planen var inte tydligare än så och när de sedan hittade den nedgångna gården, på 74 hektar utanför Nyköping, blev det startskottet till något stort.

julia-2048x1000.jpg

– Från början hade vi ju inte kunskaperna, men när vi fick möjlighet att ta hand om gården så kände vi att här kan vi göra ett avtryck. Jag var faktiskt ganska orädd. Det fanns en känsla av mod hos både mig och Carl.

Framtiden var ett oskrivet blad. På gården hade nästan ingenting gjorts under de senaste 50 åren. Den igenväxta platsen, där mycket höll på att falla ihop, blev en tuff utmaning när de flyttade dit med då tvååriga Leopold och nyfödda Cornelia.

Jag var faktiskt ganska orädd. Det fanns en känsla av mod hos både mig och Carl.

– Från början behövde vi som familj komma på plats och göra bostadshuset beboeligt. Allt eftersom började vi ta hand om marken runt omkring. Vi skaffade oss två grisar som blev våra traktorer, de bökade upp jorden så att vi kunde planera för odlingsland.

Mycket av parets tid gick åt till rusta upp och ta hand om gården, naturen och marken. Vartefter kom tankarna om vilken typ av verksamhet de ville skapa.

– Jag hyrde först ut en röd stuga vi hade, genom Airbnb. Det gick oväntat bra och folk från alla möjliga platser kom hit. Vi kände att platsen gav dem en bra upplevelse. Det var helt enkelt inspirerande att ha gäster här!

Till en början var Carl också mycket på resande fot för att hålla kurser inom sitt arbete med att utveckla ledarskap. Under den tiden växte ytterligare en tanke fram. Tänk om de, istället för att han skulle åka iväg, kunde skapa en plats på hemmaplan att bjuda in till.

– Vi såg då den stora, och till stor del förfallna, ladan mitt på gårdsplanen som en möjlighet. Den hade ju varit en plats för sociala sammanhang i över 100 år, dit bygden kanske en gång i tiden kom för att köpa mjölk. Där fanns något att ta hand om och utveckla.

Idag är Lindeborgs Eco Retreat det goda exempel som Julia och Carl från början inte visste att de ville skapa. En mötesplats och inspirationsgård som välkomnar gäster för övernattning och konferens, erbjuder yoga-retreats och arrangerar restaurangupplevelser med stjärnkockar. Gården har transformerats till en levande ekologisk gård med rika ekosystem, diversifierade trädgårdar och mängder av olika ätbara växter, bär och frukter. Ett inspirerande exempel på hur man kan tillämpa nya tekniker, bland annat levande vattenrening och omvandling av koldioxid i atmosfären till en levande kolbank i jorden.

 

Julia Ackerman Lindeborg

Familj: Julia Ackerman Lindeborg 44 år, Carl Lindeborg 44 år, Leopold 12 år och Cornelia 10 år.
Jobb: Driver Lindeborgs Eco Retreat tillsammans med maken Carl.
Skola och fritid: Barnen går på Vrena Friskola (5 minuter med bil på morgonen och buss + 1,7 km promenad hem på eftermiddagen). På fritiden spelar barnen fotboll i Stigtomta IF.
Boende: Familjen har flyttat från en villa på Resarö till en gård mellan Stigtomta och Vrena i Nyköpings kommun.
Tycker: Att människan mår som bäst när livet levs i samklang med naturen. Att vi som värld står inför möjligheten att skapa någon ännu bättre och mer hållbart tillsammans.
Vågar: Testa innovativa lösningar för att göra positiv skillnad i världen, för våra barn, för våra gäster och för jorden och de omgivande ekosystemen.
Aktuell: Nominerade till Stora Turismpriset 2022