Toppbild

Från storstadsliv till nystadsliv

Elin, Linus och deras två söner bytte storstadslivet i en tvåa vid Telefonplan mot nystadslivet med radhus och nära till allt. Dom lämnade ett högre tempo och känner att livet i Nyköping är lyxigt.

Elin skrattar samtidigt som hon berättar om vad som är lyx för henne och familjen; närhet till det mesta och tid över till annat.

– Vi flyttade till Nyköping från Stockholm utan att egentligen veta så mycket om vår nya stad. Jag hade varit här och hoppat med fallskärmsklubben men Linus hade nog aldrig satt sin fot i stan, säger Elin.

Andra radhusvisningen dom var på kändes bara rätt och Elin mätte ut på kartan hur långt det var till skog, vatten och friluftsliv.

– Det var bara att slå till! Jag ville ha nära till motionsspår och öppna fält och ängar, samtidigt som vi ville minimera restiden till och från jobb. Här i villaförorten har 7- och 10-årigen en kort cykelväg till skolan och jag har en kvart på cykeln in till jobbet.

cykel-2048x1000.jpg

Linus jobbar veckans flesta dagar på distans och delar kontor med två frilansare i Nyköpings lilla kulturoas Bryggeriet. Till forskningsjobbet på Stockholm Environment Institute tar han sig någon dag i veckan med hjälp av cykel och tåg.

– Ett tag hade jag en cykel stående på centralen i Stockholm och lämnade min vid Nyköpings tågstation men i Stockholm försvann cyklarna lite för ofta så nu tar jag med mig cykeln på tåget, berättar Linus.

Jag ville ha nära till motionsspår och öppna fält och ängar, samtidigt som vi ville minimera restiden till och från jobb.

Elin återkommer till hur enkelt det är för barnen och hur mycket de växer av att själva kunna ta sig runt till kompisar, skola och fritidsaktiviteter.

– Jag har alltid vetat att jag vill bo i en mindre stad och vi ville att våra barn skulle växa upp så även om jag är uppväxt i söderort. Att jag kunde fortsätta jobba hos samma arbetsgivare men byta det stora kontoret med 800 medarbetare mot ett mindre med 35 kollegor rimmade också väl med den familjära känsla som jag trivs i.

Familjen gillar när allt ”inte behöver kosta skjortan” som Elin säger. Bostaden är ett exempel, men också fritidslivet. I Nyköping plockade Elin och Linus upp sitt stora vollybollintresse och engagerar sig nu som tränare i Frisksportarklubben i Nyköping.

– Här har vi otroligt fina beachvolly-planer och föreningslivet har också varit ett sätt att bygga upp nya bekantskaper för familjen.

Men vad är då bäst med nystadslivet?

– Helt klart lugnet – samtidigt som jag har lätt att fylla på med nya saker, säger Elin och skrattar.

Familjen Dagerskog Håkansson

Familj: Elin Håkansson 45 år, Linus Dagerskog 47 år, Alfred 10 år och Ruben 7 år
Jobb: Elin är biolog och jobbar som naturmiljökonsult på Sweco. Linus är forskare på SEI.
Fritid: Volleyboll, fotboll för barnen, jogga i Jantorpsskogen
Boende: från en hyrestvåa på 43 kvm vid Telefonplan till ett bostadsrättsradhus på 109 kvm på Arnö i Nyköping.
Lifehack: Att få mer tid utan att ge avkall på karriär
Bäst för familjen: Nära till allt och större frihet för barnen