Toppbild

Fotografen som fick drömjobbet

Inflyttaren Björn Dahlgren, 37 år. Fotograf och egenföretagare. 

Björn är en östgöte som flyttade till Stockholm eftersom kunderna fanns där. Efter en tid blev längtan att skilja på arbetstid och fritid rätt stor och han valde att bosätta sig i Nyköping. När han tillfrågades om att fotografera nystadsliv tvekade han aldrig. "Det var något av en dröm som gick i uppfyllelse." 

Vem är du och hur kommer det sig att du bor i Nyköping? 
Jag är 37 år och arbetar som fotograf sedan många år. Jag kommer från Gryt utanför Valdemarsvik som är ett litet samhälle. Kanske är det därför jag inte ville bo i Stockholm. I princip tog jag fram linjalen och mätte på kartan var det var rimligt att flytta. Nyköping kändes perfekt och det var smidigt att pendla och ha nära till släkt och familj.

Vad är det bästa med ditt jobb? 
Det bästa är variationen som kommer med alla uppdrag. Mitt jobb innebär stor frihet och jag får besöka många olika platser eftersom jag har hela Sverige som arbetsfält. Det är roligt att få se så mycket olika saker och möta så många spännande människor.

Hur ser din boendesituation ut? 
Min sambo Sofie är från Norrköping och vi har bott tillsammans ett år i Nyköping. Nu har vi flyttat till ett radhus i Stavsjö och skaffat hund. Vi gillar att vara ute i naturen och ta långa promenader.

Vad är det bästa med att bo i Nyköping? 
Det är ju läget med alla kommunikationer och närheten till allt jag prioriterar. Till exempel skogen, havet, staden eller att kunna gå ut och käka gott på någon restaurang. Nyköping har allt det viktigaste. Att gå promenaderna med Sigge längs med ån är ju så vackert. Nu när vi flyttat till radhuset i Stavsjö är vi närmare grönskan men har också nära till motorvägen för att komma till jobbet.

Vad borde alla utanför Nyköping veta om att bo eller jobba eller driva företag i Nyköping?
Alla gånger jag bett om hjälp eller stöd i Nyköping så har jag fått det. Det finns en inbyggd generositet hos invånarna. Jag tycker också att jag blivit så bra bemött. Ingenting verkar omöjligt om man vågar be om saker. Det gillar jag verkligen.

Vad är ditt bästa Nyköpingstips en ledig dag? 
Då skulle jag gå upp på en utsiktsplats i Nyköping och titta ut över stan, med eller utan hund. Eller göra en utflykt till Stendörren, Simonsberget eller Strandstuviken till exempel. Jag gillar verkligen natur och äventyr och packar gärna ryggsäcken för att vandra på Sörmlandsleden. Stendörren är en favoritsträckning, Gälkhyttedammen en annan. Det är tips jag fått av en av profilerna som är fotograferade i nystadsliv förresten.