Annika tittar ut mot en åker och ler

Generationsflytten

Tankarna hade funnits där länge, men när det väl var dags gick det fort. Efter 25 år i Stockholm, varav nästan 15 i Hammarby Sjöstad, gick flyttlasset till Nyköping. Med sig hade Annika Backlund förutom sin man och deras två barn även sin mor och svärmor.

Men vi tar det från början. Annika Backlund är uppvuxen i Bryssel med en fransk mamma och en svensk pappa och kom till Stockholm i tonåren. Hon har alltid trivts i Stockholm och njutit av vad storstaden har att erbjuda i form av kulturutbud och restauranger. Men som så ofta i livet kan små och stora händelser som till synes inte har med varandra att göra leda fram till samma mål.

Annika och hennes man flyttade 2008 till en nybyggd, modern hyrestvåa i Hammarby Sjöstad med ljus och öppen planlösning, perfekt för två vuxna utan barn. Men när första barnet kom började de fundera på hur praktisk lägenheten var för en växande familj.

– Vi var inte så sugna på att ge oss in i Stockholms bostadsrättsmarknad med tanke på priserna och vi visste att man kunde få mer för pengarna i Nyköping. Vi hade redan en koppling hit via mina svärföräldrars sommarstuga i Buskhyttan strax söder om Nyköping, så vi kände till staden ganska väl, säger Annika.

Tanken att flytta till Nyköping kändes dock avlägsen ända fram till pandemin. Då började familjen Backlund tillbringa mer tid i sommarstugan och upptäckte att de kunde jobba på distans och få ett annat tempo i livet. Den avgörande händelsen kom i januari 2022 när de fick beskedet att äldsta sonens förskola oväntat skulle stänga till sommaren.

– Då var vi förpassade till att köa igen, det kändes lite ”tillbaka till ruta ett”. Det var som ett tecken; är det nu vi ska ta klivet?

På våren började Annika och hennes man leta bostad, jobb och förskoleplats i Nyköping. Med i tankarna, och senare även flytten, hade paret Backlund sina mödrar.

– Det är ju underbart att våra mammor har velat flytta med oss. Det betyder jättemycket att ha dem nära, både för oss och för barnen; att få växa upp så nära mormor och farmor och kunna spendera mycket tid tillsammans. Det betyder också att vi kan få hjälp med barnpassning och avlastning.

Annikas svärmor hade i och med sommarstugan i Buskhyttan redan en koppling till Nyköping och närde tankar på att flytta till staden. Annikas egen mamma visade sig också vara sugen på en förändring i livet:

– Vi har väldigt bra kontakt och när jag sa frågade om hon ville flytta med till Nyköping så sa hon ”självklart”. Att bo på mindre ort passar henne jättebra. Hon har börjat cykla och är väldigt aktiv i olika föreningar.

Även familjen Backlund gillar att cykla och gör gärna utflykter i och runt stan.

– Innan vi fick barn cyklade vi gärna landsvägscykling vilket inte är lika lätt att få till nu, men vi gör gärna cykelutflykter med hela familjen till naturområden som Hålletskogen och Lindbacke. Vi åker också gärna ut till Strandstuviken och är mycket på Sörmlandsleden som vi har runt knuten från sommarstugan.

En av farhågorna med att flytta till Nyköping var att staden skulle göra att deras liv begränsades, men paradoxalt nog känner Annika tvärtom.

– En sak jag märkte var att vår värld i Stockholm hade krympt, för när man är i sin lilla familjebubbla i småbarnslivet spenderar man mycket tid i sitt närområde. Men när vi nu bor i centrala Nyköping har vi istället vidgat världen trots att vi flyttat till en mindre stad. Och närheten till Stockholm gör ju att vi kan träffa vänner eller åka till Skansen över dagen när vi känner för det.

Annika Backlund

Familj: Annika 40 år, Anders 41 år, Nils 5 år, Henning 2 år, mor Danielle 74, svärmor Liselotte 68

Jobb: Annika jobbar som kommunikatör på Länsstyrelsen i Södermanlands län. Anders jobbar som tjänsteman i riksdagen.

Fritidsintressen: Familjen, utflykter, trädgården.

Boende: Lägenhet på 75 kvm i centrala Nyköping. Sommarstuga utanför Buskhyttan.

Tycker: Eftersom tempot i en mindre stad är lugnare upplever vi att många tar sig tid att hälsa eller småprata i större utsträckning. Det känns också som att det finns en fin gemenskap i staden vid exempelvis nyårsafton eller firande av högtider som nationaldagen eller matfestivaler.

Bäst i Nyköping för familjen: Barnkulturcentrum, Stadsbiblioteket, nya lekparken vid Åkroken, Tovastugan, Palstorps äventyrsgård, Hellmanska gården och butik. Alla mysiga promenadstråk längs med ån.