Rade står på stranden och ler

Från Nyköping till NASDAQ

För Rade Prokopovic är Nyköping en oas mitt i händelsernas centrum. Livet kretsar kring familjen, hans digitala spelbolag Sozap och möbelföretaget Magnameta.
– Kombinationen av småstadskänsla och en kvart till Skavsta för att komma ut i världen är perfekt, säger han.

När du kommer in på Sozaps kontor på Brunnsgatan mitt emot Nyköpingshus undrar du först om du fortfarande är kvar i Nyköping. De rymliga och stilrena lokalerna, där företaget suttit sedan 2021, håller internationell klass och inrymmer förutom de drygt 15 anställda även flipperspel, biljardbord och gym.

I samma lokaler finns även Rades andra bolag Magnameta som hjälper möbel- och inredningsföretag att utveckla sina varumärken och sortiment. Själv säger han att han tilltalas av kontrasten mellan att skapa digital underhållning i Sozap och mer konkreta, fysiska produkter i Magnameta.

– Vi producerar faktiskt möbler i Bergshammar strax utanför Nyköping. Vi använder lokala företag både för att göra våra prototyper och ibland även serietillverkning till slutkund, berättar Rade.

Han och hans fru Camilla bodde tidigare i Stockholm, men flyttade till Borås när de startade upp möbelföretaget. Efter några år var tanken att de skulle flytta hem till Stockholm igen, men i den vevan hade Rade startat Sozap och börjat få framgångar med mobilspelet Superhoops.

– För att satsa på Sozap behövde vi investera och att då samtidigt köpa en bostad i Stockholm hade blivit tajt. När vi letade efter en bra geografisk plats för Sozap hälsade vi på i Nyköping och promenerade runt i en timme. Jag och Camilla kände direkt ”här kan vi tänka oss att bo”.

Närheten till Stockholm och Sozap-medgrundaren Kristoffer som bodde i Norrköping avgjorde saken. 2015 flyttade Rade, Camilla och deras två döttrar till Nyköping.

Sozap AB, som sedan sommaren 2021 är börsnoterade, har även ett kontor i Nis i Serbien. Överhuvudtaget är det ett väldigt internationellt bolag och flera av de anställda i Nyköping har rötter någon annanstans. Då är det en fördel att företaget ligger i Nyköping och inte i Stockholm tycker Rade:

– Jag har ett ansvar att introducera mina anställda till sitt nya hemland. Nyköping är lite som en inramad bild av hur Sverige fungerar; allt från att vi har simhall, bio och Elgiganten till hur samhällsservicen fungerar. Sen har du ju logistiken i Nyköping som är enklare för att det är en mindre stad, och att priserna på bostäder är lägre. Våra spel byggs av människor och hur de trivs påverkar hur produkten blir i slutändan.

Själv beskriver han tillvaron i Nyköping som ”skräddarsydd” för honom och hans familj:

– Vi har dels småstadskänslan där barnen har gångavstånd till skolan och alla känner igen varandra, dels en kvart till Skavsta för att komma ut i världen, det är en perfekt kombo. Men ska jag använda ett ord för att beskriva vardagen är det ”trygg”, och för en barnfamilj är det nog det viktigaste. Det var det som gjorde att vi valde att stanna här.

Rade Prokopovic

Familj: Rade, 40, Camilla, 40, Mila 11 och Vera 9

Jobb: VD på SOZAP AB, styrelseordförande i Magnameta AB. Camilla är CPO (Design och produktansvarig) på Magnameta.

Fritidsintressen: Resa, designa möbler, träna och bilar.

Boende: Villa på Arnö 

Tycker: Utmaningar formar oss och gör oss starkare. Genom att omfamna kampen och se på hinder som möjligheter kan vi ta oss till nya höjder och uppnå det extraordinära.