Varsel inom grundskolan

24 april 2024

Med anledning av division utbildnings budgetunderskott sker effektiviseringar och anpassningar i hela organisationen. Bland annat så behöver personalstyrkan anpassas efter elevunderlaget. Idag går ett varsel till Arbetsförmedlingen om 24 tillsvidareanställda tjänster inom grundskolan. 

-    Just nu pågår MBL-förhandlingar mellan fackliga parter och arbetsgivaren. Några kan komma att erbjudas annan tjänst inom organisationen. Vilka tjänster som är berörda av varslet i nuläget är en del av den fortsatta dialogen, säger Sara Lodin, HR-chef i Nyköpings kommun.

Varslet är en anpassning till rådande budgetläge och det minskade elevunderlaget inom grundskolan. Arbetet kring varslet genomförs enligt gällande lagar och regler och i förhandling med fackliga parter. Information har gått ut till berörda enheter och det interna arbetet fortsätter under maj månad. 

Sparkrav på division utbildning

Med ett beräknat underskott på 79 miljoner kronor för 2024 ser division utbildning över olika åtgärder för att nå en budget i balans. Anpassningar har gjorts under 2023 och inför årets budget men det har inte räckt. Grundskolan har störst underskott, men förskolan och gymnasiet har också utmaningar. 

Det finns flera anledningar till underskottet. Bland annat en förändrad resursfördelningsmodell, minskade statsbidrag och ökade kostnader, exempelvis för måltider och pensioner. Detta tillsammans med minskade elevkullar på cirka 200 barn gör att organisationen behöver göra ytterligare anpassningar. 

Arbetet kring vilka anpassningar som kan göras sker tillsammans med personal, HR och fackliga organisationer. Bland annat ses det över hur lokaler kan utnyttjas effektivare, hur personalstyrkan kan anpassas efter elevunderlaget och vad som är ”bra att ha” samt vad som ”måste finnas”.  

-    Jag förstår att det kan kännas oroligt, nu jobbar vi tillsammans för att hitta det bästa läget. Vårt fokus är fortsatt undervisning och trygghet för barn och elever och ambitionen är att så få som möjligt ska beröras. Jag vill vara tydlig med att i nuvarande besparingskrav på division utbildning, så finns inga förslag på nedläggning av skolor, säger Peter Ekedahl, divisionschef DU.  

Dialog med personal och politik sker regelbundet. Återkoppling om förslag på anpassningar sker till kommunstyrelsen längre fram i vår. Här finns en tidigare nyhet om det ekonomiska läget.